Nu när javascript blivit lite bättre och framförallt webbläsarna utvecklats så finns inte alltid behov att använda jQuery. I och med att IE11 är den sämsta browsern man behöver bry sig om idag så stöds faktiskt det mesta, och saknas något finns det polyfills att lägga in. För lite mindre sajter behövs helt enkelt inte jQuery längre.

YouMightNotNeedjQuery är en bra och trevlig sajt för att se det vanliga javascriptet för motsvarande sak man gör i jQuery. Ibland är faktiskt "vanilla"-javascriptet kortare än i jQuery.

Som webbutvecklare är det alltid bra att ha lite koll på vilka webbläsare som används i Sverige, och det är där Browsersverige kommer in. Det är ett filter ovanpå StatCounter som är en internationell statistiksajt. Nu kan man ju inte alltid helt lita på statistiken för varje specifik sajt, demografin på besökarna är ju som bekant olika beroende på vem sidan riktar sig till. Men det ger i alla fall ett hum om vilka de mest populära webbläsarna är!

 

8 januari, 2019

Frilägga fotografier

Hittade en fantastisk gratistjänst (remove.bg) som med AI (eller magi om man så vill) frilägger fotografier. Resultatet är verkligen förvånansvärt bra! Gratis är det också!

26 oktober, 2018

Crontab.guru

Det är ju inte varje dag man lägger upp cron-jobb på servern, men när det händer kommer i alla fall aldrig jag ihåg vilken ordning det ska vara på tidsangivelserna. Där kommer tjänsten Crontab.guru in!

Du anger helt enkelt din sträng med siffror och den skriver ut i klartext vad det betyder och när jobbet kommer köras nästa gång, väldigt händigt!

5 */4 * * 1-5

blir helt enkelt den mer läsbara texten

At minute 5 past every 4th hour on every day-of-week from Monday through Friday.” Next at 2018-10-26 12:05:00.

 

12 september, 2018

Testa regex:ar

Reguljära uttryck kan ibland vara bråkiga att få till, speciellt om man inte håller på med det dagligen. Då kan den här tjänsten komma väl till pass! Du lägger helt enkelt in din data i en ruta och jobbar med din regex i en annan. I realtid parsar tjänsten ditt uttryck och markerar var i datan det matchar. Hur bra som helst!

Regular expressions 101
regex101.com

27 november, 2017

Ytterligare en bra bildbank

Det finns faktiskt rätt många bra bildbanker nuförtiden med bra kvalitet på bilderna. Dessutom är några av dessa helt gratis att använda både för privat och kommersiellt bruk. En som jag hittat rätt nyligen är Stockio, det verkar finnas en hel del bra bilder och dessutom vektorgrafik, fonter och ikoner.

Webbsida stockio.com

När man som jag kör rätt många program och har en hel del ikoner i "dockan" i macOS/OSX så är det bra att man faktiskt kan lägga in lite mellanrum mellan vissa ikoner, och på så vis skapa lite grupperingar istället för att bara ha alla ikoner på en lång rad.

Kör bara följande rad i terminalen för att skjuta in ett mellanrum som du sen kan flytta runt som om det vore en av ikonerna.

defaults write com.apple.dock persistent-apps -array-add '{"tile-type"="spacer-tile";}'; killall Dock

Behöver du fler är det bara att upprepa kommandot!

24 februari, 2017

New Republic årets byrå!

Min kund New Republic har vunnit årets byrå 2017, grattis! 

"För sjuttonde året i rad har Regi Research & Strategi genomfört sin stora branschstudie där kundnöjdheten mäts bland Sveriges största kommunikationsköpare."

New Republic vann i kategorin PR-Byråer (byråer 7-25 miljoner kronor)

Källa: Realtid.se

 

Ibland behöver man lite testbilder för användarprofiler, då är det ju kanske "jobbigt" att söka på profilbilder som är fria att använda till skisser och liknande. Det är där Diverse UI kommer in i bilden. Enkelt, snyggt och gratis!

Länk: www.diverseui.com

När man vill ha en widget med Instagrambilder på sin webbsida behöver man ordna med lite nycklar för att kunna komma åt sitt flöde på ett bra sätt. Det finns tredjepartsverktyg och widgets som kan fungera, men det är lätt hänt att deras nycklar går ut eller ändras. Och då brakar widgeten ihop. Därför är det bra att ha en egen som man själv har lite mer kontroll på. Så här gör du:

  1. Då in på utvecklarsidan på Instagram, www.instagram.com/developer
  2. Skapa en ny klient. Då får du ditt så kallade Client ID.
  3. För att använda ett förenklat flöde när du ska generera din Access token behöver du låsa upp "Disable implicit OAuth". Det gör du genom att gå in på fliken "Security" i din klient och kryssa ur den rutan.
  4. Sedan byter du ut variablerna i adressen nedan med ditt Client ID du fick i steg 2 och Redirect URI som du angett i din klient (du kan använda samma adress som för webbsidan).

    https://api.instagram.com/oauth/authorize/?client_id=CLIENT-ID&redirect_uri=REDIRECT-URI&response_type=token
  5. Klicka på att bekräfta på den sidan du hamnar på
  6. Nu ska du skickas tillbaka till adressen (Redirect URI) du angav i steg 4, och i adressfältet hämtar du nu din Access token som du behöver.
  7. Du behöver ofta också ditt användarnummer, och det är inte alltid helt lätt att hitta. Det ligger faktiskt med i din Access token du fick i steg 6. Det är det som först i strängen, och framför första punkten. Du kan använda den här adressen (smashballoon.com/instagram-feed/find-instagram-user-id) annars och ange ditt användarnamn så returneras ditt användar-ID-nummer.

Nu ska allt vara ordnat! 

Om du inte lyckas med något steg, se till att du angett samma adress under "Valid redirect URIs" som du använder i steg 2 och 4. Se också till att du kryssar ur rutan "Disable implicit OAuth" i steg 3.

© 2020 webbyrån Bobolo. All rights reserved.